Hoe draag ik een smoking?

, Megan Hoff
27-5-2015, 19:02 uur

De smoking, het tenue dat menig man respect afdwingt, maar tegelijkertijd ook angst inboezemt. Bij velen mannen rijst namelijk nog altijd de vraag: ‘’Hoe draag ik een smoking?’’ In deze blog staan de tips voor het dragen van een smoking.

Een smoking is meestal de algemene dress code op de rode loper, gala’s en andere formele gelegenheden. Toch is de smoking ook gewoon ‘maar’ een kostuum. Weliswaar eentje met een handleiding die je , als het goed is, maar een keer hoeft door te nemen om vervolgens een verbluffende indruk te maken.

Smoking, Tuxedo of dinner suit

De smoking, in de VS de tuxedo en bij onze Britse buren vaak de diner suit genoemd, behoort tot de categorie avondkleding. Het is hét kostuum bij uitstek voor formele, feestelijke gelegenheden. Wanneer een uitnodiging op de mat valt met de woorden ‘black-tie’ erop gedrukt, dan mag, of eigenlijk moet de smoking uit de kast getrokken worden.
De kleur? Zwart of nachtblauw, omdat die laatste door sommigen als donkerder dan zwart wordt beschouwd. Maar dat is nog niet alles. Bij het uitkiezen van de perfecte smoking moet er met veel punten rekening worden gehouden.

De smoking van top tot teen

1. Revers
De omslag aan de voorzijde van de smokingjas. Meestal van satijn of in ieder geval van een ander materiaal dan het jasje zelf.

2. Single of double breasted. Met de termen single en double breasted worden de knopenrijen van de jas van de smoking aangeduid. Traditioneel is de single breasted gesneden smoking, met één knoop als sluiting. Hierdoor ontstaat namelijk een V-vorm, die het ideale mannentorso moet uitbeelden. De double breasted-variant is weer meer geschikt voor mannen die van naturen al een groter en breder bovenlichaam hebben. Ook wordt deze tweede manier als minder formeel beschouwd.

Welke vorm van knopenrijen er ook gekozen wordt, draag de smoking in ieder geval dichtgeknoopt. Tenzij er gezeten wordt, dan is het gebruikelijk dat het jasje losgeknoopt wordt. Dit om te voorkomen dat het jasje opbolt.

3. Mouwknopen
Op elke mouw van de smokingjas hoort een rij met vier knopen. Deze horen elkaar net te overlappen of in ieder geval aan te raken. Meestal zijn de mouwknopen bekleed met hetzelfde materiaal als de revers.

4. Pantalon
De pantalon is van dezelfde stof gemaakt als de smokingjas. De zij-naad is bedekt met een strip, ook deze is meestal van hetzelfde materiaal als de revers van de jas.

Aan de broek horen geen riemlussen te zitten maar mocht de pantalon toch afzakken dan kunnen er bretels gedragen worden. Ideaal is natuurlijk als de pantalon op maat gesneden is.

5. Overhemd
Bij de smoking hoort een wit overhemd. Kleur is uit den boze. Wel kan er gekozen worden uit twee soorten kragen: de wing-collar, met een opstaande boord, waarbij de punten licht omgevouwen worden en de turndown-collar. De tweede manier van het omvouwen van de kraag is de meest gebruikelijke. Bij deze omvouwtechniek wordt de boord in zijn geheel omgevouwen.

6. Vlinderdas
Een black-tie gelegenheid heet niet voor niets black-tie. Bij het dragen van een smoking hoort namelijk een zwarte das. En dan spreken we niet over een stropdas, maar over een vlinderdas. Uiteraard onderscheidt de echte man zich van de jongens door een zelf gestrikte das in plaats van een voor gestrikte.

7. Boutonnière
In het knoopsgat op de linker revers mag, een rode of witte bloem (de boutonnière) gestoken worden. Wordt er hiervoor gekozen, steek dan niet ook een pochet in de linkerborstak. Het gevaar is dan dat het te druk wordt.

8. Schoenen
Tot slot de schoenen. Traditioneel horen er leren instappers met een (platte) strik onder de smoking. Iets minder formeel, maar een stijlvol zin veterschoenen. Let wel op de zool en neuzen van de schoenen. Een dikke zool of vierkante neus is not done.

Met al deze tips wordt het dragen van een smoking een piece of cake. Het aanschaffen van een smoking kan daarentegen erg prijzig zijn. Zeker in tijden van crisis. Gelukkig zijn er online veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld ook een smoking huren. Super handig!

reageer op dit bericht in het forum
terug

Reageer


Het bericht waarop je wilt reageren:Onderwerp (verplicht, typ het onderwerp van je reactie in):


Bericht (verplicht, maximaal 5000 tekens):


Naam (verplicht):


E-mail (als je dit invult kunnen mensen rechtstreeks op je reageren, maar je e-mailadres komt niet op de site te staan):


Laat het mij via email weten, als er een reactie wordt gepost bij dit onderwerp.
Laat het mij altijd via email weten, als er in dit forum geschreven wordt.
Ik ontvang graag aanbiedingen en nieuws over lifestyle, plaats mij op de mailinglijst van het Lifestyleforum

  


terug